Dzieci, tak jak inni koneserzy takich typowo włoskich przysmaków uwielbiają smak pizzy, na lekkim oraz chrupiącym cieście. Pizza dla dzieci na pewno różni się czynnikami. Jest, to sprawa oczywista, dzieci mają inny smak oraz gust, wolą potrawy mniej doprawione, nie wszelkie uwielbiają jarzyny, takie jak pomidory, lub oliwki. Najczęściej dzieciom zamawia się margherittę jest to najprostsza kombinacja składników: sera i sosu pomidorowego, a w bogatszych wersjach nawet i pomidorów. Większa część dzieci lubi również właściwe pizze z pieczarkami i cebulką.
Pizzerie wychodzą naprzeciwko najmłodszym nabywcom, przystosowują jadłospis do ich pragnień. Wykonuje się badania ankietowane, na temat składników takich pizz oraz dopasowuje niektóre do nowego menu celowo dla najmłodszych – rekomendujemy propozycję pizza Łeba. Każda pizza serwowana w różnych lokalach będzie miała rewelacyjny smak. Wynika, to w głównej mierze z rozpiętości przyrządzania.
Najsmaczniejsza pizza dla większości kontrahentów, to przepis prosty oraz stereotypowy oparty na takich składnikach jak ser, pomidor, pieczarki, szynka, bazylia, cebula. Każdy lubi taki, czy inny typ pizzy. Niektórzy konsumenci o o wiele bardziej wyrafinowanym smaku zamawiają też pizze z dodatkiem orientalnych ziół oraz przypraw, czy także z owocami morza, takimi jak krewetki, ostrygi, ośmiornice. z pewnością ważnym detalem w pizzy jest oliwa z oliwek, którą lekko zrasza się ciasto. W nie wszelkich pizzeriach używa się jej. Oliwki, to również szablonowe składniki na pizzę, choć na pewno trzeba je miłować. Pizzeria latem, to w głównej mierze miejsce spotkań znajomych. Na ogół odbywa się to w wolne wieczory, piątkowe, lub sobotnie.
Dla młodszych grup kontrahentów, inaczej uczniów, którzy mają wolne wakacje, nie ma znaczenia dzień tygodnia na takie spotkania z przyjaciółmi. Ludzi ciągną przede wszystkim do klimatyzowanych miejsc. Jeżeli pizzeria nie ma klimatyzacji, ma oferować wyjście na „taras”, czyli stoliki w cieniu na dworze. Pizzerie latem mają zupełnie inną kwestię do spełnienia. przede wszystkim nie chce się jeść, wobec tego wypada wprowadzać coś oryginalnego do menu, by zachęcić kontrahenta.